Satış İşlemleri İçin Gerekli Tapu Devir Teslim Belgeleri Nelerdir?
Satış Öncesi - Satış Esnası
Tapu devretme, mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara geçirmek için yapılmaktadır. Alıcı ve satıcı ya da vekilleri, tapu devir işlemlerinde hazır bulunarak işlemi tamamlar. Böylece ev satışı resmi olarak tamamlanmış olur.
Gayrimenkul satışı sonrasında tapu devir teslim işlemi için Tapu Müdürlüğünün resmi web sitesinde tapu randevu kaydı oluşturmak gerekir. Bu randevu için Alo 181 numaralı hattı da arayabilirsiniz. Ancak randevusuz bir şekilde tapu devir işlemlerini tamamlamak mümkün değildir.
Tapu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Tapu devir teslim için satıcıdan bazı belgeler istenir. Gayrimenkul sahibinden istenen tapu devir teslim belgeleri (2021) şunlardır:
Tapunun aslı veya fotokopisi
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi (TC kimlik numarası görünmeli)
İlgili belediyeden alınmış gayrimenkulün emlak değerini yani rayiç bedeli belirten belge
Tapu işlemlerini başkası -örneğin gayrimenkul danışmanı- yapıyorsa vekaletname
Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesi
Satıcı ya da alıcı okuma yazma yoksa 2 kişinin şahitliği gereklidir
Tapu devri tüzel kişiler üzerinden yapılacaksa başka belgeler de istenir:
Vergi levhası aslı ve fotokopisi
İmza sirküleri
Son yönetim kurulu seçiminin bulunduğu sicil gazetesi örneği
Taşınmaz mallarla ilişkili yetki ve yetkililerin kimlik bilgilerinin bulunduğu yetki belgesi
Satışı vekil yapacaksa vekaletname
Gayrimenkul Satışında Tapu Devri Ne Kadar Sürer?
Tapu gününde tüm belgelerin ve tapu harcı gibi ödenmesi gereken masrafların tamamlanması halinde tapu devretme işlemleri aynı gün tamamlanır.
Tapu Devir Masrafları Nelerdir?
Tapu masrafı, 2021 yılı itibarıyla satış bedelinin %4’ü olacak şekilde alınmaktadır. Tapu harcı bedeli, "aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça" alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin %2'si oranında tahsil edilir. Satışı gerçekleştirilen iş yerleri için de aynı miktarda tapu harcı alınır.
Tapu devir masraflarında ayrıca tapu döner sermaye bedeli de bulunur. 2021 yılı itibariyle tapu döner sermaye hizmet bedeli 385 TL’dir.
Güncel tapu masraf bilgileri için e-devlet Tapu ve Kadastro Müdürlüğü sayfasına göz atabilirsiniz.
Tapu Devir Teslim İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tapu devretme işleminde dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar vardır.
Tapu Harcını Düşük Gösterirseniz Ceza Alır mısınız?
Gayrimenkul satış değerlerini düşük göstererek tapu harcı masrafını doğru beyan etmezseniz ceza alabilirsiniz. Gelir İdare Başkanlığı, alım satım işlemlerini yakından takip etmekte ve yakaladığı usulsüzlüklerde hem alıcıya hem de satıcıya ceza kesmektedir.
Arsada Devir Teslim Nasıl Olur?
Konut ve iş yeri tapu devir teslim işlemlerindeki aynı süreç işlemektedir.
Emlak Vergisinden Muaf Olanlar Kimlerdir?
İşsizler, ev hanımları, şehit yakınları, emekliler, gaziler, engelliler, dul ve yetimler, ek gelire sahip değillerse ve brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan bir konutları varsa Emlak Vergisi ödemezler.
SATICI
ALICI
Gayrimenkullerin satışının resmi şekilde yapılması gerekir. Bunun anlamı, tarafların tapu memurunun önünde, resmi şekilde hazırlanan sözleşmeyi imzalamaları demektir.
Memur sunulan belgeleri inceler, yasal bir sakınca görmezse bildirilen satış değeri üzerinden harçları hesaplar ve gerekli makbuzları düzenler. Harçlar yatırıldıktan sonra satış konusunda resmi senet düzenlenir, Tapu Müdürü huzurunda okunarak imzalanır. Taraflardan biri okuma-yazma bilmiyorsa, iki tanık huzurunda okunur, şahsın parmak izi ve tanıkların ifadesi alınır.
Yukarıda belirtilen durumlarda tapuda çalışanlar tanık olamazlar. Tanık ve tercümanların okuma ve yazma bilmesi, temyiz kudretinin olması ve reşit olması gerekir. Tapu Müdürü imzaladıktan sonra hak sahibi tapusunu alır ve işlem tamamlanmış olur.
Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi Nedir?
Alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan ve noterlerce düzenlenen sözleşme satış vaadi sözleşmesidir. İleride yapılacak olan asıl satışın yapılmasına dair ön sözleşmedir. "Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi" düzenlemeye noterler yetkilidir. Noterlerce düzenlenen satış vaadi sözleşmesi geçerlidir.
Tapuya şerh edilmesi şarttır. Ancak alıcı satış vaadi sözleşmesine dayanarak tek taraflı olarak asıl satışın yapılmasını isteyemez. Satıcının da bu işleme katılması gerekir aksi halde alıcı mahkeme yoluyla adına tescil isteyebilir.
Tapuya şerh edilen şahsi haklar üçüncü şahıslara karşı ileri sürülebilir.
Tarafların hak ve borçları açıkça tereddüte meydan vermeyecek şekilde ve taşınmazın bedeli ve ödenme şekli sözleşmede belirtilir.
Sözleşmeye tarafların fotoğraflarının yapıştırılması ve noter tarafından mühürlenmesi gerekir.
Tarafların istemeleri halinde cayma durumunda cezai şart konulabilir
Şerh beş sene devam edebilir. Beş sene geçtikten sonra hükmü kalmaz ve resen telkin edebilir. Ancak taşınmaz mal üzerine işlenen satış vadi şerhi 5 yıllık süreyi aşmış ve satış vaadi lehdarına satış yapılmamış ise taşınmaz mal malikinin talebi üzerine satış vaadi lehdarının muvafakatı aranmaksızın. Harçların tahsili ile taşınmaz üzerindeki şerh resen terkin edilir. Terkin edilen şerhin satış vaadi lehdarına bildirilmesi gerekir.